Nazad na sve

Opći tečajevi

Digitalna forenzika

Razina tečaja: Osnovna, Srednja, Napredna

  • 1-2 dana
  • Certifikat
  • Lokcija - Globalno
  • Cijena na upit

Digitalna forenzika je tečaj koji temeljito prolazi kroz svaki korak procesa forenzičke analize. Započinje uvodom u različite vrste digitalnog kriminala, opću klasifikaciju digitalne forenzike i postupcima na mjestu zločina. Dio tečaja usredotočen je na brzu identifikaciju, kako digitalnih uređaja, tako i potencijalnih relevantnih dokaza na digitalnim medijima. Postoje tri razine ovog tečaja: osnovna, srednja i napredna. Sve razine uključuju praktične vježbe koje predvodi voditelj edukacije.

Osnovna razina

Na tečaju osnovne razine polaznici stječu znanje o arhitekturi računala, hardverskim uređajima i sučeljima, organizaciji medija za pohranu, datotečnim sustavima, elementima operativnog sustava Microsoft Windows i forenzičkoj metodologiji. Polaznici uče raspoznati i pravilno rukovati sa digitalnim dokazima te izvršiti osnovni pregled dokaza na terenu, napraviti forenzičku sliku dokaza i postati vješti u rukovanju digitalnim dokazima uporabom raznih vrsta forenzičkih hardverskih rješenja, poput write-blocker uređaja i forenzičkih radnih stanica.

Potrebna predznanja
Osnovna znanja korištenja računala.

 

Srednja razina

Na tečaju digitalne forenzike srednje razine polaznicima se kroz različita predavanja te samostalne i praktične vježbe koje predvodi voditelj edukacije, omogućuje detaljno proučavanje operativnog sustava Windows. Tečaj je usredotočen na način funkcioniranja raznih verzija Windows operativnog sustava. Na kraju tečaja polaznici će imati jasnije razumijevanje raznih elemenata Windows operativnog sustava kao i kako poznavanje tih elemenata može imati značajnu ulogu u forenzičkom i istražnom procesu.

Potrebna predznanja
Kako bi ostvarili maksimalnu korist ovog tečaja, polaznici trebaju imati osnovno znanje procedura digitalne forenzike te biti upoznati i vješti s Windows operativnim sustavom ali i sustavom datoteka općenito.

 

Napredna razina

Napredni tečaj polaznike upoznaje s naprednom i složenijom primjenom digitalne forenzike u stvarnim situacijama. Tečaj obuhvaća različita područja poput forenzike živih sustava, akviziciju udaljenih mrežnih sustava, enkripcije, osnova operativnih sustava Linux i Mac te osnova mrežne forenzike i analize aplikacija s naglaskom na internetske preglednike, e-poštu i društvene mreže. Na tečaju se koriste razni komercijalni alati kao i besplatni alati dostupni na internetu te se radi njihova usporedba. Cilj edukacije je usvajanje složenih tehnika i metoda digitalne forenzike te njihovo provođenje tijekom analize.

Potrebna predznanja
Kako bi ostvarili maksimalnu korist ovog tečaja, polaznici trebaju imati osnovno znanje o operativnim sustavima Windows, Mac i Linux te biti upoznati s mrežnom strukturom i protokom podataka.

Kontakt