Linux forenzika

General Courses
Razina tečaja: osnovna, srednja i napredna

Polaznici ovog tečaja upoznat će se s operativnim sustavom Linux i njegovim razlikama u usporedbi s operativnim sustavom Microsoft Windows te distribucijama, osnovnim naredbama i sistemskim okruženjem. Polaznici tečaja naučit će prikupljati i pravilno analizirati podatke pohranjene u Linux operativnom sustavu poput osnova datotečnog sustava, akvizicije datotečnog sustava, korisničkih računa i povijesti prijava korisnika. Postoje tri razine ovog tečaja: osnovna, srednja i napredna. Sve razine uključuju razne praktične vježbe.


Osnovna razina

Opis tečaja
Tečaj obuhvaća najvažnije komponente Linux operativnog sustava (osnove Linux jezgre, pokretanje usluga, planirani zadaci, procesi). Polaznici će se, osim toga, upoznati s konceptima forenzičke analize sustava temeljenih na Linuxu, poput pronalaska pojedinosti o operativnom sustavu i opisa postavki sustava, uključujući pregled sistemskog okruženja, listu korisnika sustava i zaštićenih dijelova (jail, sandbox).

Potrebna predznanja 
Iako prethodno poznavanje operativnog sustava Linux nije nužno, polaznici trebaju znati osnove uporabe računala, kao i način rada računala i mreže te se poznavati osnove digitalne forenzike.


Srednja razina

Opis tečaja
Ovaj tečaj nastavak je osnovne razine tečaja Linux forenzika. Pokriva naprednije teme poput umrežavanja, TCP/IP osnova, uporabu alata Wireshark, „zagađenje protokola“ klijent/poslužitelj, internetske poslužitelje, PKI i Open VPN. Polaznici će se upoznati s unutarnjim procesima operativnog sustava Linux, njegovom konfiguracijom i upravljanjem te načinima na koje Linux pruža usluge. Polaznici će moći razumjeti kako funkcioniraju unutarnji procesi u Linux operativnom sustavu, kako su konfigurirani i upravljani, te što predstavljaju pojedine Linux usluge. Osnovni elementi i ideje Linux-a su predstavljene također.

Potrebna predznanja
Kako bi dobili maksimum iz ovog tečaja, polaznici najprije trebaju proći tečaj Linux forenzika – osnovna razina, kao i biti upoznati s umrežavanjem unutar Linux sustava i osnovnim načelima digitalne forenzike.


Napredna razina

Opis tečaja
Polaznici će biti upoznati s konceptima forenzičke analize sustava temeljenih na Linuxu, poput pronalaska pojedinosti o operativnom sustavu i opisa postavki sustava, uključujući pregled sistemskog okruženja, korisnika sustava i zaštićenih dijelova (jail, sandbox). Sva prethodno stečena znanja bit će dovedena na višu razinu, a analizirat će se svi elementi sustava.


Potrebna predznanja
Da bi mogli sudjelovati u ovom tečaju, polaznici bi trebali imati položenu osnovnu i srednju razinu Linux tečaja, te biti dobro upoznati sa svim elementima prezentiranim u tim tečajevima.

Detalji edukacije

5 dana
Diljem svijeta
Cijena na upit

Po primitku Vašeg upita, kontaktirat ćemo Vas u roku od 2 radna dana.