Nazad na sve
Slika

Umjetna inteligencija (UI) u sustavima tehničke zaštite

Umjetna inteligencija postavlja novi temelj u tehničkoj zaštiti pružajući napredne sustave sigurnosti, no istovremeno postavlja izazove koji se tiču etike i privatnosti.

Integrirana sigurnost | 15/12/2023

Raspon pažnje osobe ograničen je na 20 minuta kada obavlja dosadan zadatak, što svakako možemo reći za gledanje u ekran na kojem su nepomični prikazi nadzornih kamera. Kasnije se ta pažnja počinje smanjivati, stvarajući prostor za pogreške. Videonadzor i analitika temeljeni na umjetnoj inteligenciji postaju sve popularniji zbog svoje sposobnosti da smanje pritisak na zaposlenike osiguranja i menadžment [1].

Korištenje umjetne inteligencije i njena integracija u sustavima tehničke zaštite postaje sve prisutnije. U ovom tekstu spomenut ćemo potencijalnu budućnost sustava tehničke zaštite integriranih s umjetnom inteligencijom kroz nekoliko područja: sigurnosne kamere, kontrolu pristupa, IoT (Internet stvari) senzore, senzore za nadzor okoliša, protuprovalne sustave te sustave upravljanja posjetima [2].

SIGURNOSNE KAMERE

Videoanalitika u videonadzoru koristi algoritme strojnog i dubokog učenja za prepoznavanje, kategorizaciju i određivanje atributa objekata. Kada ljudi čuju nove informacije, njihov mozak pokušava shvatiti smisao uspoređujući ih s poznatim stvarima. Ta tehnika usporedbe slična je onoj koju koriste algoritmi strojnog i dubokog učenja. Algoritmi dubokog učenja prepoznaju osobine objekta neovisno o programerima i mogu uzeti u obzir značajke koje bi programeri mogli previdjeti. Umjetna inteligencija u sigurnosnim kamerama može se koristiti za značajno poboljšanje učinkovitosti nadzornih sustava usmjeravanjem ljudske pozornosti na prijetnje sigurnosti te pružanjem bitnih obavijesti. Na primjer, sigurnosne kamere mogu se osposobiti za prepoznavanje i označavanje neobičnog ponašanja ili aktivnosti, što bi moglo pomoći u sprječavanju zločina prije nego što se dogode.

KONTROLA PRISTUPA

Sustavi kontrole pristupa pokretani umjetnom inteligencijom mogu učiti i prilagođavati se promjenama u sigurnosnim protokolima. Takvi bi sustavi mogli koristiti prepoznavanje lica i druge biometrijske tehnologije za odobravanje ili uskraćivanje pristupa sigurnim područjima, smanjujući potrebu za fizičkim ključevima ili karticama, koji se mogu izgubiti ili ukrasti.

IoT SENZORI

Integracija IoT senzora (Internet of Things) s umjetnom inteligencijom mogla bi omogućiti preventivno održavanje, omogućujući sigurnosnom osoblju da predvidi kada bi sigurnosna oprema, poput kamera i senzora, mogla zakazati ili zahtijevati održavanje. To bi moglo pomoći u smanjenju kvarova i osigurati da sigurnosni sustavi uvijek ispravno funkcioniraju. Osim toga, IoT senzori mogu se koristiti za otkrivanje potencijalnih prijetnji u stvarnom vremenu i pokretanje alarma ili upozorenja osiguranju.

SENZORI ZA NADZOR OKOLIŠA

Senzori okoliša integrirani s umjetnom inteligencijom mogli bi se koristiti za nadzor i kontrolu okruženja zgrada kako bi se smanjila potrošnja energije i troškovi. To bi moglo uključivati korištenje umjetne inteligencije za prilagodbu sustava grijanja i hlađenja na temelju razine popunjenosti ili vremenskih obrazaca. Osim toga, senzori okoliša mogu se koristiti za otkrivanje anomalija, kao što su curenje vode ili plina, i aktiviranje alarma.

PROTUPROVALNI SUSTAVI

Postoji veliki potencijal za protuprovalne sustave pokretane umjetnom inteligencijom koji bi mogli analizirati podatke iz različitih izvora, kao što su društveni mediji, drugi izvori vijesti i policijske baze, kako bi otkrili potencijalne prijetnje. Ti sustavi bi se mogli integrirati sa sustavima videonadzora i kontrole pristupa.

SUSTAVI UPRAVLJANJA POSJETIMA

Sustavi upravljanja posjetima koje pokreće UI koji mogu učiti i prilagođavati se promjenama u politici i procedurama za posjetitelje mogli bi koristiti prepoznavanje lica i druge biometrijske tehnologije za odobravanje ili uskraćivanje pristupa sigurnim područjima.

Potencijal za sustave tehničke zaštite pokretane umjetnom inteligencijom je golem, s mogućnošću praćenja i kontrole okruženja zgrada, otkrivanja potencijalnih prijetnji u stvarnom vremenu i pružanja sveobuhvatnijeg pristupa sigurnosti.

Šezdeset jedan posto Europljana pozitivno gleda na umjetnu inteligenciju i robote, ali 88 posto tvrdi da se tim tehnologijama treba pažljivo upravljati. (Eurobarometar 2017., EU28) [3]

Na kraju, važno je spomenuti da postoje i znatni rizici razvoja umjetne inteligencije u sigurnosnim tehnologijama, čije posljedice možda nisu u potpunosti razumljive u ovom trenutku [4]. Također, korištenje UI postavlja nekoliko etičkih pitanja, poput kršenja privatnosti, pristranosti algoritama kod biranja između više izbora, mogućeg gubitka poslova. Kako bi se prednosti umjetne inteligencije uravnotežile s etičkim pitanjima, organizacije moraju osigurati da su njihovi sigurnosni sustavi temeljeni na umjetnoj inteligenciji transparentni, odgovorni i pod ljudskim nadzorom.

Autor:

David Samaržija, Zaštitar tehničar održavanja

 

Reference:

[1]        Kayla Matthew, https://www.getkisi.com/blog/6-ways-ai-will-change-physical-security, December 01, 2022.

[2]        Innova Global technology IGT, Artificial Intelligence (AI) in physical security systems of the “near” future, https://www.linkedin.com/pulse/artificial-intelligence-ai-physical-security

[3]        Glavna uprava za komunikaciju, Europski parlament, https://www.europarl.europa.eu/pdfs/news/expert/2020/9/story/20200827STO85804/20200827STO85804_hr.pdf

[4]        Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021., https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=63150